Gimnázium, Szakgimnázium
2021. augusztus 4., szerda, Vianney Szent János, Domonkos, Dominika napja van.
Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda
[ Hírek (2018-2019 tanév) / Erdélyi barátságok a 11.D-ben ]

A Határtalanul program keretében a 11.D. osztály tanulói erdélyi tanulmányi körúton vehettek részt. A projektben partnerintézményünk a Téglási Gábor Elméleti Líceum volt, amelynek oktatóiban, vezetőiben és diákjaiban is barátokra tehettünk szert. Az április 5-8. közötti programsorozat alatt megismerkedhettünk a tordai sóbányászat történelmével, meglátogattuk Déva várát, megismerkedhettünk és beszélgethettünk a Szent Ferenc Alapítvány dévai központjában dolgozókkal, az ott élő "Böjte" gyerekekkel.

Látogatást tettünk Vajdahunyad várában, meglátogattuk és megkoszorúztuk Bethlen Gábor szülőházát Marosillyén, ellátogattunk a helyi arborétumba is. Közelről láthattunk templomi kegytárgyakat, elénekelhettük a magyar Himnuszt az Aradi Vértanúk szoborcsoportja előtt, megkoszorúzhattuk iskolánk névadójának, Szent Lászlónak a szobrát a nagyváradi székesegyház előtt.

A Téglás Gábor Líceum tanulói hasonló lelkesedéssel érkeztek hozzánk április 15-18. között, és a mi vendégszeretetünket élvezhették, mi pedig az ő társaságukat. Ittlétük során megismerkedhettek iskolánk történetével, meglátogatták a kisvárdai várat, ellátogattak Tokajba (ahol ismerkedhettek a borászat rejtelmeivel) és Sárospatakra. Szatmárcsekén meglátogattuk Kölcsey szülőházát, ahol közösen elszavaltuk a Himnuszt. Részt vettünk iskolánk két oktatója (Agárdi Sándor, Foltin Tibor) által szervezett és megvalósított rendhagyó természettudományos órán. Vendégül láttuk őket iskolánk ebédlőjében, és részt vettünk a kisvárdai római katolikus templomban az Arcadelt Kórus, a Szent László Kicsinyek Kórusa és a MÁV Szimfonikus Zenekar közreműködésével előadott Karl Jenkins: Stabat Mater koncerten. Az ittlétük zárásaként pedig meglátogattuk a Nyíregyházi Állatparkot. Természetesen nem maradtak el sem itthon, sem Erdélyben a közös focizások, beszélgetések, éjszakai séták. A program eredményeként nemcsak élményekkel, tapasztalatokkal, tudással gazdagodhattunk, hanem hosszú távú barátságokat kötöttünk az erdélyi oktató és tanulótársainkkal.

Katona Gyula osztályfőnök

[ képek... ]


Látogatók száma: 391 | Készítette: Stoni
© 2009. www.szlki-kisvarda.hu - Minden jog fenntartva. Jogi nyilatkozat
Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox | Optimális felbontás: 1280x1024
Tesztelve: Firefox 3.x, Internet Explorer 7 és 8, Google Chrome, Safari 4