Gimnázium, Szakgimnázium
2021. augusztus 4., szerda, Vianney Szent János, Domonkos, Dominika napja van.
Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda
[ Hírek (2016-2017 tanév) / Világbajnoki cím és sok tapasztalat ]

A Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda két csapata szerezte meg a jogot az áprilisi Magyar Ifjúsági Robot Kupán az idei RoboCup Junior 2017 versenyen való indulásra. A megmérettetésre Japán harmadik legnagyobb városában, Nagoya-ban került sor 2017. július 26-31. között, s iskolánk számára igen szép eredmény született, hiszen az RD-FIVE csapata az első helyen végzett az OnStage Secondary kategória Super Team versenyében, ahol az olasz és a koreai csapattal kellett közösen megoldani egy új feladatot. A cél az volt, hogy egy este alatt készítsenek és programozzanak új robotokat, amelyek fogócskáznak a színpadon úgy, hogy közöttük interakció legyen, és ne hagyják el a pályát. A sikerhez egy kis szerencse mellett szükség volt a diákok felkészültségére, kreativitására, együttműködő képességére és pontos szabályértelmezésére is. Ismerjék meg röviden a két csapatot és munkájukat:

Az RD-FIVE már harmadik alkalommal vehetett részt világversenyen, tagjai között újoncok és korábbi versenyzők is voltak. A magyar versenyhez képest teljesen új előadást találtak ki, amelyben megjelentek magyar nemzeti sajátosságok, valamint a zene és a tánc is szerephez jutott. A diákok folyamatosan készültek délutánonként, és a szünidőben is minden nap bent voltak a laborban. Előadásukban két táncos robot, egy xilofonon játszó robot és egy pontozó robot szerepelt. Mindegyik robot Lego EV3 készletből épült, ami a pontozás szempontjából nem volt szerencsés. A zsűri gratulált az előadáshoz, de a hibák között kiemelte, hogy többféle platformot lehetne használni, nem csak a gyári készletekből kell építkezni. A technikai interjún, a nyilvános technikai bemutatón és a két előadáson is az átlagpontszámok alatti értékeléseket kapott a csapat, így a csapatversenyben a középmezőnyben végeztek, ezért is különösen értékes a szuperteamben elért első helyezés. A csapat tagjai: Buda Károly, Ésik Gergő, Hadar Máté, Varga Zsolt és Zsuravszkij Tamás.

Az MT-SOFT a robotépítést teljesen a másik irányból közelítette meg. Robotjaik egyedi tervezéssel, saját készítésű alkatrészekből épültek, a lehető legolcsóbb megoldásokkal. A Hestore.hu webáruház támogatásának köszönhetően rendelkezésre álltak az alapvető elektronikai alkatrészek, míg a vázhoz pl. Lego dobozt használtak, a kerekek pedig 3D-nyomtatással készültek. Az itthoni tesztek alapján jól működött a robot, megfelelően érzékelte az infralabdát, követni is tudta. A pályán való tájékozódást kamerával oldották meg a fiúk. Az első problémák itt jelentkeztek, mivel az Arduino és a RabsberryPi közötti kommunikáció elég lassú volt. A másik gond a versenyen jelentkezett, amikor az ellenfelek is a pályán voltak. Itt derült ki, hogy az ellenfelek robotjai nagyságrenddel gyorsabbak és erősebbek. Volt olyan robot, aminek egy motorja többe került, mint a mi két teljes robotunk, és ebből volt nekik nyolc darab, plusz még a vezérlés elemei. Mivel ez egy technikai sport, nem volt előre lefutva egyik mérkőzés sem. A fiúk derekasan küzdöttek, de hol a technika adta meg magát, hol az ellenfél robotja tarolta le a miénket, így pontot nem sikerült szerezniük. A legszorosabb mérkőzés egy 9:8-as vereség volt. Ők is a szuperteam versenyben bízhattak, ahol azonban a csapattárs hollandok mindkét robotja elromlott, így a japánok és a szlovákok próbálkozhattak a gólszerzéssel, mivel mi eleve a kapus pozíciót kaptuk lassabb robotunk miatt. Végül az utolsó meccset sikerült megnyerni, így a 4. helyen zárt a szupercsapat. Az MT-SOFT tagjai: Biricz László, Kovács Marcell, Molnár Máté, Rozinka Ádám, valamint mentorként Barati István.

Összességében elmondható, hogy a verseny szelleméhez hűen mindkét csapatunk eredményesen szerepelt, hiszen itt nem a győzelem, hanem az együttműködés, az egymástól tanulás áll a középpontban. Diákjaink megismerkedhettek más országokban élő fiatalokkal, ötleteket cserélhettek a robotokkal kapcsolatban, új alkatrészforrásokat találhattak. Egy fárasztó, de élményekben gazdag versenyen vagyunk túl. Egy rövid pihenés után hamarosan kezdődik az új tanév, újabb kihívásokkal, újabb versenyzési lehetőségekkel. Motivációban nem lesz hiány!

A versenyen való részvételünket támogatta iskolánk vezetősége és fenntartója, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye, a Nemzeti Tehetség Programon keresztül az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a MVM Net Távközlési Szolgáltató Zrt., a Hestore.hu, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, a Caroflex Kft., Kisvárda, Döge és Tiszaszentmárton települések önkormányzata, valamint több magánszemély. Mindenkinek köszönjük a bizalmat és a támogatást!

Jurás László és Pacsuta Tibor felkészítő tanárok

[ képek... ]


Látogatók száma: 515 | Készítette: Stoni
© 2009. www.szlki-kisvarda.hu - Minden jog fenntartva. Jogi nyilatkozat
Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox | Optimális felbontás: 1280x1024
Tesztelve: Firefox 3.x, Internet Explorer 7 és 8, Google Chrome, Safari 4