Gimnázium, Szakgimnázium
2021. augusztus 4., szerda, Vianney Szent János, Domonkos, Dominika napja van.
Szent László Katolikus Szakközépiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda
[ Hírek (2016-2017 tanév) / A közösségi szolgálat helye az intézményi feladatellátásban ]

Avagy, fiatalok részvétele a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Ápoló - Gondozó Otthon, Mándok intézmény életében. A Mándokon 1973 óta működő intézmény fogyatékos gyermekek és fiatal felnőttek számára (legfeljebb 90 főnek) nyújt teljes körű ellátást két formában: ápoló-gondozó otthonban és lakóotthonban. Integrációs törekvéseink egyik iránya a fiatalok közösségi szolgálatának befogadása. Három éve példás és gyümölcsöző a kapcsolatunk a Kisvárdai Szent László Katolikus Szakközépiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda igazgatójával, tantestületével és a tanuló ifjúsággal. A fiatalok szemléletét osztályfőnöki órákon alakítjuk. Tapasztalatom szerint nyitottak a másság elfogadására. A közös munka eredményeként minden bizonnyal megtalálják sérült embertársaikkal a közös hangot.

A kapcsolattartás kölcsönös: a diákok is meglátogatják tanáruk kíséretében a fogyatékossággal élőket, így közvetlenül nyernek léleképítő élményeket. Akik pedig jövőjüket szociális közegbe tervezik, személyes beszélgetésekkel mélyebb bepillantást nyerhetnek ebbe a világba. S mit jelent ez az együttműködés az intézményünk számára? A sérült emberek élete színesebbé válik és a nyilvánosság figyelme az élet e sajátos területére vetődik. A diákok szabadidős programokban, kézműves foglalkozásokon, zenés rendezvényeken, vallásgyakorlatokon, kertészkedések során nyújtanak segítséget.

Sérült társaink társadalmi el- és befogadása nagyban függ az egyének hozzáállásától, érzékenységétől. Hiszem, hogy a pozitív irányú változások előmozdításában kulcsszerepe van a keresztény szellemiségben nevelkedő fiataloknak. A vázolt programmal azon társadalmi törekvést szándékozzuk erősíteni, hogy az akadályozott ember előnyös tulajdonságainak hangsúlyozása mellett normalizált körülmények között jelenjen meg s a velük való kapcsolat vonzó alternatívát jelentsen a nem fogyatékos közösségnek.

Mándok, 2016. október 25.
Szilágyi Gabriella
igazgató

[ képek... ]


Látogatók száma: 415 | Készítette: Stoni
© 2009. www.szlki-kisvarda.hu - Minden jog fenntartva. Jogi nyilatkozat
Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox | Optimális felbontás: 1280x1024
Tesztelve: Firefox 3.x, Internet Explorer 7 és 8, Google Chrome, Safari 4