Általános iskola
2021. október 21., csütörtök, Szent Orsolya, Szent Celina napja van.
Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda
[ Hírek (2018/2019 tanév)Szent László nyomában a Szepességben ]

A Határtalanul program adta lehetőséget kihasználva a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda 7.b osztálya kiránduláson vett részt Szlovákiában, Kisvárdától alig 200 km-re. Iskolánk névadójának nyomait követtük a Szepességben. Az öt napos osztálykirándulás több állomást is érintett, így láttuk a gyönyörű Szepesi várat, amely 4 hektáros kiterjedésével Közép-Európa egyik legnagyobb vára. A vár és a társított kulturális emlékművei együttesen a Világörökség részei. Utunkat tovább folytatva Lőcsére értünk, ami az egykori Szepes vármegye székhelye és legjelentősebb települése. A nap zárásaként megnéztük Csütörtökhelyen a Szent László templomot és a Szapolyai kápolnát. A több mint kétezer lelket számláló Csütörtökhely (Szepescsütörtökhely) a Szepesi-medence délkeleti részén fekszik. Szemet gyönyörködtető román stílusú temploma gótikus kápolnájával lelket simogató élménnyel ajándékozott meg mindenkit.

Második nap gyalogtúrát teljesítettünk a Csorba-tótól a Poprádi-tóig. Több mint 1500 méter magasan volt a cél. Kicsit fáradtan értünk fel a Poprádi-tóig, de az elénk táruló látvány elfeledtette az út fáradalmait.

A harmadik nap körbesétáltuk a Csorba-tavat, majd Tátralomnicon, a botanikus kertet fedeztük fel, majd szintén Szent Lászlót követve megnéztük a Kakaslomnicon található Szent Katalin templomot, amely a 13. századból származó templom és a 15. század elején gótikus stílusban építették át. Legfontosabb művészeti értéke a sekrestye északi falán fennmaradt, 1317 körül készült Szent László falkép-ciklus, amely az üldözés, a birkózás és a lefejezés jeleneteit tartalmazza.

A negyedik nap a vállalkozó kedvűek fakultatív fellanovkáztak Tátralomnictól a Start állomásig, onnan pedig a Kőpataki-tóig, több mint 1700 méter magasságig. A legnagyobb meglepetés a gyerekek számára a látványon túl az volt, hogy ebben a magasságban még hó csatázásra is volt lehetőségük. A napot még mindig a magasban folytattuk, a Déményfalvi (jég) barlangba vettük utunkat, melynek bejárata 840 m tengerszint feletti magasságban fekszik, 90 m-rel a völgy felett. Itt a barlangi medve csontjainak leleteit őrzik az ide látogatók számára, emellett csodás látványt nyújt a jégcseppkövekből és vízesésekből álló rész is. Az osztály a napot a Liptói tenger partján zárta. Liptószentmiklóstól Poprád felé haladva nem maradhat észrevétlenül a hatalmas vízfelület a Liptovská Mara, ún. Liptói tenger. A vízmennyiséget nézve, ez a legnagyobb víztározó Szlovákiában.

Utolsó nap Poprádra látogattunk, a Tátraalja Múzeumba, ahol a neandervölgyi ember életkörülményei, az őskor és korai középkor a Tátra alatt , illetve Poprád századokban című állandó kiállításokat néztük meg. Utolsó megállónk Kassán volt, a Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola nyitotta meg kapuit előttünk, ahol az intézmény igazgatója mesélt pár mondatban az iskoláról, az ott folyó oktatásról. Tanulóink egy rövid műsorral és ajándékokkal kedveskedtek az iskola diákjainak.

Tartalmas, élményekkel és sok-sok emlékkel teli öt csodálatos napot töltöttünk a Magas Tátra ölelésében.

[ képek... ]


Látogatók száma: 4343 | Készítette: Stoni
© 2009. www.szlki-kisvarda.hu - Minden jog fenntartva. Jogi nyilatkozat
Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox | Optimális felbontás: 1280x1024
Tesztelve: Firefox 3.x, Internet Explorer 7 és 8, Google Chrome, Safari 4