Gimnázium, Szakgimnázium
2021. február 28., vasárnap, Szent Oszvald, Elemér napja van.
Szent László Katolikus Szakközépiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda
[ Archívum (2010-2011 tanév) ]

Megyei Sportnapok

2011. május 27.

Megyei Sportnapok keretében, 2011. május 27-én a Nyíregyházán megrendezett labdarúgó bajnokságon, a Szent László Katolikus Szakközépiskola lány és fiú csapata is egyaránt II. helyezést ért el.

[ tovább... ]


Szent László-díj

2011. május 4.

A pedagógusok közül ebben az évben Rozinka Balázs igazgató úr kapta a Szent László-díjat. Végzőseink idei búcsúja abból a szempontból is nagy változást jelent iskolánk történetében, hogy Rozinka Balázs igazgató úr nyugdíjba készülődik.

[ képek... ][ tovább... ]


„Ballagás egy régi szép szokás...”

2011. április 29.

2011. április 29-én 10 órától a Szent László Katolikus Szakközépiskola falai között felhangzottak a búcsúzó tizenkettedikesek dalai, akik a gyönyörűen feldíszített iskolából meghatott szülők, barátok, diáktársak figyelő tekintete mellett indultak el, hogy búcsút vegyenek a jó öreg Alma Matertől. Természetesen az idén elköszönő közel 160 diák sem feledkezett meg arról, hogy tiszteletét és háláját fejezze ki iskolánk névadójának, Szent László lovagkirálynak a szobra előtt.

[ képek... ][ tovább... ]


Versenyeredményeink

2011. március 21.

Az idén 2011. március 18-án került sor Keresztény Ifjúsági Találkozóra Debrecenben. A rendezvény házigazdája, a Szent József Gimnázium és Kollégium Kempis Tamás gondolatainak jegyében invitálta falai közé a résztvevőket. Rendkívül gazdag pályázati lehetőséget kínáltak fel az érdeklődőknek, így iskolánk diákjai is több területen kipróbálhatták magukat. Már hetekkel korábban elkezdődött a lázas készülődés, s a megmérettetésen sem vallottak szégyent a Szent Lászlós diákok.

[ tovább... ]


Az 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztünk

2011. március 18.

"Szabadság az emberi vitatkozások legszebb tárgya, az emberi küzdésnek legfőbb célja, az emberi ész és munka legfőbb koronája."

Mit jelent egy nép, egy nemzet számára a szabadság? Mit köszönhetünk 1848/49 hőseinek? Ezekre a kérdésekre kereste és adta meg a választ a Vassné Virga Ágnes és Dr. Kovácsné Tvergyák Hajnalka által összeállított ünnepi műsor, ahol a szereplőkkel együtt iskolánk diákjai is megidézhették a forradalom nemes eszméit, nagy alakjainak máig ható gondolatait, a hazaszeretet fontosságát. A magyar történelmen végigtekintve újra és újra feltűnik egy-egy forradalom, egy-egy felkelés, amelyben őseink jogaik megtiprása ellen emeltek szót, szabadságukért szálltak síkra. Ezen küzdelmek közül emelkedik ki 1848/49 csillaga. Az 1848-as hősök tudták és tetteikkel bizonyították azt, amit nekünk, utódoknak sem szabad elfelednünk soha: "Szabadságban a balsors is tűrhető, nélküle a szerencse mit sem ér, ha ő elhagyott, odavan mindened." (Vajda Péter)


Hamvazószerda

2011. március 9.

A hamvazószerda a farsangi időszak utáni első nap, a húsvét előtti 40 napos nagyböjt kezdete. Ennek a napnak a reggelén iskolánk valamennyi diákja szentmisén, istentiszteleten vett részt. A katolikus templomban a hagyományoknak megfelelően szentelt hamuval rajzoltak keresztet a hívők homlokára az alábbi szavakkal: „Ember, emlékezz rá, hogy porból vagy és porrá leszel.” A hamuval hintés ősi jelképe a bűnbánatnak, a szentelt hamu (az előző évi virágvasárnap barkáinak hamvai) az elmúlásra, a halálra figyelmezteti az embert. (Forrás: internet)


„Itt a farsang, áll a bál….”

2011. március 4.

A farsang ideje vízkereszt napjától (január 6.) hamvazószerdáig tart. Ehhez az időszakhoz számos népszokás, jeles nap, babona is kapcsolódik: kiszehajtás, szalmabábu égetés, busójárás, villőzés. Az ősi hiedelmek szerint ilyenkor az emberek hangoskodással, maskarába öltözve próbálják elijeszteni azokat az ártó szellemeket, akik a tél végén, a legyengült Nap miatt megerősödnek, és az emberi világra törnek.

[ tovább... ]


Felvételi eredmények

2011. március 3.

Kedves Tanulók!

A felvételin elért eredményeket tanulói azonosító szerint, szakmacsoportonként megtekinthetitek.

  1. Közgazdasági szakmacsoport
  2. Kereskedelem-marketing szakmacsoport
  3. Informatika szakmacsoport
  4. Nyelvi előkészítő


Szellemi diákolimpia

2011. február 26.

Iskolánk ebben a tanévben is benevezett a Magyar Diáksport Szövetség által kiírt, Dr. Mező Ferencről elnevezett szellemi Diákolimpiára. A regionális döntőt 2011. 02. 05-én 5 megye csapatainak részvételével rendezték Budapesten. Az iskolánkat képviselő diákok III. helyezést értek el. Ezzel lehetőséget kaptak arra, hogy részt vegyenek az országos elődöntőn.
Az országos elődöntőt 2011. 02. 26-án Vácott rendezték. Csapatunk a 8. helyen végzett.

A csapat tagjai a 12.E osztályból kerültek ki:
Fogas Krisztina
Kovács Csilla
Kopasz György
Szaniszló Zsófia
Felkészítő tanáruk: Dr. Jánváriné Bakó Katalin

[ képek... ]


Közösség Istennel!

2011. február 20.

Közösség Istennel! – Ennek a gondolatnak a jegyében került sor 2011. február 5-én a VETŐ (Vezető- és Továbbképző Akadémia) első előadássorozatára, amelynek iskolánk adott otthont. Az egyházmegyei szervezésű rendezvényt nagy érdeklődés kísérte, hiszen 9 órára teljesen tele lett a hatalmas előadó. Az érkező vendégeket jelképes ajándék fogadta, amelyet a Szent László Katolikus Szakközépiskola kollégistái készítettek. Maga László atya, iskolalelkész köszöntőjében elmondta, hogy a kis csomagok mustármagokat rejtenek, kifejezve azt a reményt, hogy a hit tanítását mindenki jólélekkel fogadja be, s az itt elhangzó szavak, gondolatok termékeny talajra találnak a hallgatóság szívében.

[ képek... ][ tovább... ]


Pályázati felhívás tanári állásra

2011. február 9.

Meghirdetett állás: 1 fő középiskolai matematika-informatika szakos tanár. A pályázat benyújtásának határideje: 2011. március 12.

Részletes feltételek a mellékelt dokumentumban.

[ tovább... ]


Felvételi eredmények

2011. január. 22.

Központi írásbeli felvételi eredményei.

[ tovább... ]


A karácsony üzenetét vittük

2010. december 21.

Iskolánkban immár 11 éve hagyomány, hogy karácsony közeledtével ellátogatunk a gyulaházi és a nyírkarászi idősek otthonába. Intézményünk minden osztálya igyekszik egy-egy kisebb adománnyal hozzájárulni, hogy az itt élő idős emberek ünnepe kicsit meghittebb legyen. Évek óta Hegedűs Árpádné, a DÖK elnöke irányítja ezt a karitatív munkát, és fogja össze azt a kis csapatot, akik dalaikkal, verseikkel, táncaikkal elviszik Jézus születésének örömüzenetét az idős emberek közé. Az is évek óta szokásuk, hogy visszatérve az iskolába, körülállják az aulában felállított gyönyörű betlehemet, ahol a diákok és tanárok is meghallgathatják műsorukat. Köszönjük áldozatos munkájukat. Tóth Eszter 10. E osztályos tanulónk is tagja volt ennek a kis közösségnek, az alábbiakban az ő élményeiről olvashatnak.

[ tovább... ]


Szent Lászlós diákok a bécsi adventi vásárban

2010. december 20.

Aki hallott már az osztrák főváros híres karácsonyi vásáráról, de még nem járt ott, annak minden vágya, hogy legalább egyszer eljuthasson oda. Persze akadnak olyanok is, akik rendszeresen, évről évre visszatérnek a rendezvényre, amely Ausztria fővárosában az idén 25. alkalommal nyitotta meg kapuit. November 15. és december 24. között Bécs központja hatalmas vásárrá alakul, s a gyönyörűen feldíszített fenyők, a fényárba borult épületek, a felcsendülő adventi dallamok, a fűszeres bor és az ínycsiklandó ételek igazi karácsonyi hangulatot teremtenek a látogatók szívében.

[ képek... ][ tovább... ]


Karácsony

2010. december 20.

Iskolánk is képviseltette magát az Önkormányzat által szervezett jótékonysági vásáron és kulturális programsorozaton, a Karácsonyi Kavalkádon!
Kisvárda központjában a járókelőt az elmúlt hetekben szinte naponta érte valamilyen meglepetés. Előbb csak arra figyelhetett fel, hogy egyik napról a másikra sátrak, faházikók lepték el a város főutcáját, aztán vidám gyermekarcok és csengő gyermekhangok hirdették karácsony üzenetét a főtéren felállított színpadon. Kezdetét vette a Karácsonyi Kavalkád. Kisvárda Város Önkormányzata kezdeményezte ezt a három napon keresztül zajló jótékonysági és kulturális programsorozatot, amelyen természetesen iskolánk is részt vett.

[ tovább... ]


Újabb gyertya fényei lobbantak fel az adventi koszorúkon

2010. december 7.

Ezen a vasárnapon már a második lángocska jelzi, és gazdagítja azt a fényt és reménységet, amelyet a karácsonykor megszületett Jézus jelent minden keresztény ember számára. Az advent a latin adventus (eljövetel) szóból ered, s azt a karácsonyt megelőző négyhetes időszakot jelenti, amelyben bűnbánó lélekkel felkészülünk Krisztus eljövetelére. Advent első vasárnapja, a Szent András ünnepéhez (nov. 30.) legközelebb eső vasárnap, amely egyben az egyházi év kezdete is. A 19-20. század óta szokás koszorút készíteni ebben az időben. Az első 1839-ben Johann H. Wichern nevéhez fűződik, bár ő egy felfüggesztett kocsikeréken helyezett el 24 gyertyát, s minden nap meggyújtott egyet karácsony napjáig.

[ tovább... ]


Megemlékeztünk 1956 hőseiről

2010. október 28.

"Áldott légy, magyar nép, ki a zsarnok ellen
megkínzott szívedet az utcára vitted...." (Kónya Lajos: A magyarokhoz)


Ezen gondolatok jegyében emlékeztek iskolánk diákjai 2010. október 22-én 1956 októberének eseményeire. 1956. október 23. történelmünkben sokáig hallgatást, titkot, némaságot jelentett, valamit, amiről nem volt szabad sem tudni, sem beszélni egy olyan nép számára, aki az évszázadok alatt nem egy alkalommal kész volt életét áldozni a szabadságért. Azon az ötvennégy évvel ezelőtti napon a "márciusi hősök méltó utódai", egy megalázott és megnyomorított nemzet vonult az utcára a fővárosban, és kiáltott "megálljt" a zsarnokságnak. Egy élhetőbb biztonságosabb, boldogabb világot akartak, nem csupán maguknak, de az utánuk jövő nemzedékek számára is. De 1956-ban nem ismétlődött meg a csoda: "Dávid nem győzhetett Góliát ellen." 1989 óta szabadon emlékezhetünk az elesettekre, a bebörtönzöttekre, a kivégzettekre, s iskolánk énekkara és irodalmi színpados diákjai az idén is dalokban és versekben idézték meg 1956 hőseinek és mártírjainak emlékét. A gyerekek felkészülését ebben az évben Kovácsné Tvergyák Hajnalka és Jurásné Papp Mónika irányította. A szép műsor nem csupán középiskolás fiataljainkat, de a kicsiket, elsőseinket és másodikosainkat is megérintette, akik később ötven gyönyörű rajzban örökítették meg gondolatikat, érzéseiket. "Gloria Victis! Emlékezzetek az elesettekre!" Minden magyar ember erkölcsi kötelessége, hogy őrizze emléküket.

[ képek... ]


Szalagavató 2010.

2010. október 18.

"Ha az ünnep elérkezik életedbe, akkor ünnepelj egészen..." (Márai Sándor)

Egy közösség életében kiemel helye, szerepe van az ünnepeknek. A Szent László Katolikus Szakközépiskola végzősei 2010. október 16-án egy ilyen fontos állomáshoz érkeztek, hiszen ezen a napon került fel mellkasukra az érettséget, az érettségire való készülődést jelképező szalag. Tizenkettedikeseink előbb a római katolikus templomban adtak hálát Istenünknek az elteltet időszakért, és átnyújtották a köszönet virágait tanáraiknak is. Maga László iskolalelkész megszentelte a szalagokat, majd kiemelte az azokon szereplő jelek jelentőségét. A betűk az iskolát, a számok pedig azt az időt jelképezik, amelyet a maturanduszok az "alma mater" falai között töltöttek. Éppen ezért ezen kis jelképek viselése nem csupán kiváltság, de kötelezettség is, hiszen méltóvá kell válniuk és maradniuk az útra indító közösség szellemiségéhez, a keresztény értékekhez.

[ képek... ][ tovább... ]


Beiskolázási tájékoztató 8. osztályosoknak

2010. október 5.

A Szent László Katolikus Szakközépiskola a 2011/2012. tanévben a következő szakmacsoportokban hirdet felvételt:

[ tovább... ]


Előkészítő, tehetséggondozó foglalkozások a 8. Osztályosoknak

2010. szeptember 30.

A Szent László Katolikus Szakközépiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda középiskolai előkészítő, tehetséggondozó tanfolyamot szervez az általános iskolák 8. osztályos tanulói részére magyar nyelv és matematika tantárgyakból. A foglalkozásokra 2010. október 1-jétől, a felvételi időpontjáig, pénteki napokon, összesen 10 alkalommal kerül sor. A 20 órás tanfolyam részvételi díja a két a két tantárgyból együtt: 8000.- Ft. A díj befizetéséhez szükséges készpénz-átutalási megbízást (csekket) az első foglalkozáson (okt. 1.) adunk. Kérjük, hogy az összeg befizetését igazoló feladóvevényt a második foglalkozásra hozzák magukkal a tanulók! Az érdeklődő diákok megismerkedhetnek az iskola technikai felszereltségével és az intézményben folyó munkával is. Mindenkit szeretettel várunk!


Szentkúti zarándoklat

2010. szeptember 25.

2010. szeptember 25-én immár második alkalommal szervezte meg a KPSZTI a katolikus iskolák zarándoklatát nemzeti kegyhelyünkre, Mátraverebély-Szentkútra. Iskolánk Rozinka Balázs igazgató úr támogatásával részt vett az Iskolák a nemzetért elnevezésű zarándoklaton. Minden osztály két diákot jutalmazott azzal, hogy képviselhette a Szent László Katolikus Szakközépiskolát ezen a fontos egyházi rendezvényen.

[ tovább... ]


Felavatták a Szent Lászlós gólyákat

2010. szeptember 20-24.

Az idén szeptember 20-án került sor iskolánk kilencedikes tanulóinak ünnepélyes avatására, hagyományainkhoz híven a római katolikus templomban. 176 ifjú "gólya" tett fogadalmat a megszentelt falak között, és vállalta, hogy tudását és képességeit a legjobban felhasználva, az őt befogadó iskola szellemiségének, értékrendjének megfelelően igyekszik élni.

[ képek... ][ tovább... ]


Évnyitó

2010. augusztus 31.

A Szent László Katolikus Szakközépiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda 2010. augusztus 31-én tartotta évnyitó ünnepségét. Rozinka Balázs igazgató úr köszöntötte  intézményünk valamennyi új és régi diákját, és reményét fejezte ki, hogy a szünidőt mindenki hasznosan töltötte, és kipihenve kezdi a 2010-2011-es tanévet. Beszédében hangsúlyozta, hogy iskolánk mindig fő feladatának tekintette, hogy szintézist teremtsen a tudás és a hit, valamint a hit és az élet között.

[ képek... ][ tovább... ]


Kedves Tanulóink!

2010. augusztus 16.

Értesítünk benneteket, hogy a 2010-2011-es tanév ünnepélyes tanévnyitója 2010. augusztus 31-én (kedden) 15.00 órakor lesz. A tanévnyitó ünnepély keretében kerül sor az iskola udvarán Győrfi Sándor szobrász- és éremművész „Az orsolyita tanító” domborművének felavatására. A domborművet Bosák Nándor püspök úr áldja meg és avatja fel.


Látogatók száma: 17901 | Készítette: Stoni
© 2009. www.szlki-kisvarda.hu - Minden jog fenntartva. Jogi nyilatkozat
Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox | Optimális felbontás: 1280x1024
Tesztelve: Firefox 3.x, Internet Explorer 7 és 8, Google Chrome, Safari 4