Gimnázium, Szakgimnázium
2021. február 24., szerda, Szent Mátyás apostol napja van.
Szent László Katolikus Szakközépiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda
[ Archívum / 2008-2009 tanév ]

Versenyeredmények

2009.

Kerezsi Kitti 9. D osztályos tanuló Nyíregyházán az országos elődöntőben távolugrásban negyedik helyezést ért el, a KIDS országos döntőjében pedig a 400 méteres síkfutásban harmadik helyezett lett. Dudás Dániel 9. E osztályos tanuló a nyíregyházi elődöntőben magasugrásban második, távolugrásban és 400 méteres síkfutásban harmadik helyezést ért el. A KIDS országos döntőjében a távolugrásban negyedik, 400 méteres síkfutásban harmadik helyezést ért el. Felkészítő tanár: Kerezsi Béla.

[ tovább... ]


Szent László emléknap

2009. április 22.

A Szent László Katolikus Szakközépiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda „Szent László emléknapot” rendez az iskola névadójának tiszteletére. Erre a napra az iskola vezetősége a következő pályázatokat és versenyeket hirdeti meg:

[ tovább... ]


Lelkigyakorlat

2009. április 1-3.


Kérjük a tisztelt Szülőket, hogy adójuk egy százalékát ajánlják fel a Szent László Alapítvány javára

2009.

A Szent László Alapítvány köszönetét fejezi ki a 2008. évben befizetett SZJA 1%-áért. A befolyt összeg 731115 Ft volt, mely az alapító okiratban foglaltak szerint került felhasználásra.

2009.évben is számítunk támogató felajánlásukra.

A kedvezményezett adószáma: 18795189-1-15.

A kedvezményezett neve: Szent László Alapítvány


Nagyböjti csendes magányom

2009.

NAGYBÖJT, a visszavonulás, a magány, az önmagamba tekintés ideje. JÉZUS is ezt tette. ÉN MIT TESZEK?!

A mindennapok kiáltó gondjait, lázadását, reménytelenségét hurcolom, mint egy súlyos hátizsákot, mely szinte a földre nyom. Öröm, megelégedettség talán oly kevés van már benne, hogy az egyik oldalzsebében elfér. Nem, így nem indulhatok neki egy sivatagi útnak, ezt senki nem kívánhatja tőlem.

[ tovább... ]


Megemlékezés március 15-én

2009. március 15.

2009. március 15-én ünnepelte Kisvárda városa a Várszínház és Művészetek Házában az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 161. évfordulóját.

[ képek... ][ tovább... ]


Iskolanyitogató

2009. március 7.

Nagy Szent Gergely pápát az iskolások védőszentjeként tiszteljük. Régen a nagyobb gyerekek ezen a napon hívogatták a kisebbeket az iskolába. Ezt a hagyományt követve a Szent László Katolikus Általános Iskola 2009. március 7-én és 14-én barangolásra invitálta a leendő első osztályosokat és szüleiket. A nagycsoportos óvodások játékos foglalkozásokon ismerkedtek az új környezettel és a tanító nénikkel. A jó hangulatú, kreatív foglalkozások sok örömteli pillanattal ajándékozták meg a résztvevőket. Teret adtunk a képességeiket fejlesztő tevékenységeknek: rajzolhattak, kipróbálhatták a számítógépes oktatóprogramokat, ismerkedhettek az angol nyelvvel, tavaszi képeket készíthettek, de gondolkodásra, szemlélődésre, böngészésre, töprengésre, emlékek felidézésére is hívtuk mindazokat, akik már keresik az iskolához vezető utat. Tudjuk jól, hogy a gyermekek önálló munkáját, alkotásuk örömét, képzeletüket még igazi, felhőtlen boldogság hatja át. Mindezeket mi együtt élhettük át a szülőkkel, s ennél jobbat-szebbet ki is kívánhatna cseperedő gyermekének-gyermekeinek?

[ képek... ]


Zarándoklat Rómába

2009. március 6-10.

XVI. Benedek pápa arra kérte a híveket, hogy Szent Pál születésének 2000. évfordulóját megünnepelve mélyüljenek el az apostol lelkületében, elmélkedjék át írásait, és ha tehetik, akkor zarándoklatokkal tegyék magukévá tanítását, életének példáját. Ennek szellemében Maga László fényeslitkei plébános az egyházközségéből, a filiáiból, a kisvárdai egyházközségből és a Szent László Katolikus Szakközépiskola tanári karából, Nyíregyházáról zarándokokat toborzott Róma városába, az apostol vértanúságának színhelyére. A március 6-10 között tartott zarándoklaton a részvevők ellátogattak Szent Domonkos sírjához Bolognába, a római Szent Péter bazilikába, megtekintették II. János Pál pápa sírját, együtt imádkozták a Szentatyával az Úr angyala imádságot, majd találkoztak vele a római városháznál. Megnézték a lateráni Szent János és a Santa Maria Maggiore bazilikát, a Pantheont, és a város egyéb nevezetességeit. Felemelő élmény volt minden nap Róma festői szépségű bazilikáiban szentmisén résztvenni, emlékezni Szent Pál apostolra. A zarándoklat záróprogramjaként megtekintették a falakon kívüli Szent Pál bazilikát, s imádkoztak a népek apostolának sírjánál.

Az utazás során lelkileg megtisztultak a zarándokok az imák erejétől, az elmélkedésektől és a látottaktól. A gyerekekből, a fiatalokból, középkorúakból és idősekből álló 44 fős zarándokcsoport hálás Maga atyának a zarándoklat megszervezéséért, a lelki vezetésért.

[ képek... ]


Barangolás az iskola felé

2009.

A Szent László Katolikus Általános Iskola márciusban iskolahívogató játékos foglalkozásokat szervez.

[ 1. meghívó ][ 2. meghívó ][ 3. meghívó ]


Felvételi hírek

2009.

Óvoda

A 2009/2010-es tanévben 2 csoportot indítunk. A felvehető létszám 50 fő. Az óvodában az általános iskolai tanulmányokra való felkészítés mellett 4 féle érdeklődési kört működtetünk: ismerkedés a számítógéppel, úszásoktatás, ének-zenei képzés, angol nyelvoktatás.

Felvételi előjegyzés: 2009. március 16-20.

Előjegyzéskor lelkészi ajánlást is kérünk.

Általános iskola

2009 szeptemberétől indul az első általános iskolai osztály. A képzéshez a tárgyi feltételeket és taneszközökkel való ellátottságot a legmagasabb színvonalon biztosítjuk.
Az általános iskolai képzésben alsó tagozaton iskolaotthonos képzési formában – angol tagozatú képzést tervezünk.
Az angol nyelvi képzés mellett kiemelt szerepet kap az informatikai ismeretek fejlesztése.
Az induló első osztályban keresztény elkötelezettségű, szakmájukban elismert, nagy tapasztalattal rendelkező tanítónők tanítanak.
Ismerkedés az iskolával és a tanító nénikkel: 2009. január 15-én 1700 órától.
Beiratkozás időpontja: 2009. április 1-3.
Beiratkozáskor lelkészi ajánlást is kérünk.

Szakközépiskola

A szakközépiskolai képzésben a piacgazdaságban legkeresettebb szakmacsoportokban biztosítjuk a képzést, amely elsősorban közgazdasági jellegű. Osztályainkat a gazdasági – szolgáltatási szakterületen szakmai orientációval indítjuk a 9. évfolyamon.
Felvételi (központi írásbeli):
2009. január 24. (szombat) 10:00 órától.

[ tovább... ]


Nevelési értekezlet

2008. november 27.

2008. november 27-én iskolánk nevelési értekezletet tartott „A Bibliának, mint a könyvek könyvének szerepe és helye a keresztény ember életében” - címmel. A nevelési értekezleten részt vett Linzenbold József római katolikus esperes és az iskolánkban oktató egyházi személyek: Maga László iskolalelkész, Mosolygó Béla görög katolikus esperes. Az Úrtól tanult imádság után Rozinka Balázs igazgató úr nyitotta meg az értekezletet, majd Maga László iskolalelkész tartotta meg képekkel, értékes bibliák bemutatásával egybekötött előadását. Rövid szünet után Mosolygó Béla esperes úr ismertette a helyi görög katolikus egyházközség ez évi tevékenységét, melynek középpontjában a Biblia állt. Majd Százvai László a helyi református egyházközség lelkésze az egyházközség Biblia-központú tevékenységéről készített beszámolót. Végül igazgató úr összefoglalta az iskolánk vallási nevelésének elveit és gyakorlatát. A jó hangulatú értekezlet mindenki számára sok tanulsággal szolgált.


Szalagavató 2008.

2008. november 15.

2008. november 15-én tartotta a Szent László Katolikus Szakközépiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda a szalagtűző ünnepségét. A diákok és a tantestület először a templomban vett részt egy ünnepi megemlékezésen, ahol Maga László iskolalelkész méltatta ennek az ünnepnek a jelentőségét, megáldotta a szalagokat, és áldást kért a tanulókra, szüleikre, tanáraikra, majd Mosolygó Béla görög katolikus esperes és Százvai László református lelkész imádkozott az ünnepeltekért. A templomban tűzték fel a szalagokat a pedagógusoknak. Ezután a diákok és tanáraik átvonultak a Művészetek Házába, ahol 16 órától a diákok kapták meg munkájuk gyümölcseként a szalagokat, majd tűzték fel a szalagot iskolánk igazgatójának, Rozinka Balázsnak. Ezután Kerezsi Béla tanár úr, a 12.C osztályfőnöke köszöntötte az ünnepelteket, majd az osztályok tartottak műsort, hogy bebizonyítsák, éretté váltak a felnőttségre. A szalagtűző maradandó élményt nyújtott minden részvevőnek. Köszönet ezért a végzős és a 11.-es osztályfőnököknek, Gonda Ferencné és Perényi Péterné tanárnőknek, évfolyamfelelősöknek, Maga László iskolalelkésznek, Jurásné Papp Mónika tanárnőnek és Béres Jánosné nevelési igazgatóhelyettesnek. Az iskola ünnepének fényét emelték a megjelent vendégek: Linzenbold József kisvárdai plébános, a többi kisvárdai iskola vezetője, képviselője.

[ képek... ]


A Keresztény Ifjúsági Találkozón elért eredmények

2008.

A Keresztény Ifjúsági Találkozón a következő diákok értek el szép eredményt:

  • német nyelv: 1. hely Bacskai Erzsébet felkészítő tanára: Hermanné Szendrei Beáta
  • angol nyelv 1. hely: Veres Dávid felkészítő tanára: Foltin Marianna
  • Rajz: 3. hely, Vaszily Edit, felkészítő tanára: Szabados István
  • asztalitenisz 1 hely: Ádámenkó Krisztián, 3. hely Paszternák Dávid, felkészítő tanár: Kerezsi Béla
  • környezetvédelmi vetélkedő: Báthori Zsuzsanna, Bori Marianna, Juszku Adrienn, Maklári Dániel, felkészítő Hegedűs Árpádné
  • Színdarab: Deme Adrienn, Dobrai Viktória, Körmöndi Péter, Vártás Dávid, Veres Dávid, Vincze Bernadett , felkészítő tanár: Hegedűs Árpádné


Gólyaavató 2008.

2008. október 13-17.

2008. október 13-17. között tartottuk meg iskolánk ifjú növendékeinek avatását. Kilencedikeseink a hét minden napján bizonyíthatták ügyességüket, tehetségüket és sokoldalúságukat azokon a vetélkedőkön, versenyeken, amelyeket az IDB vezetősége, a 11. évfolyam diákjai és szaktanáraik szerveztek számukra. Hétfőn földrajzból mutatkozhattak be, és ezen a napon volt az a tehetségkutató szavalóverseny is, amelyen évek óta sikerül olyan diákokat „felfedezni”, akik értik és szeretik a szép verseket. Szerdán a római katolikus templomban tartott szent liturgia keretében került sor az ifjú gólyák avatására. Délután a sportpályán fürgeségüket is bizonyíthatták a játékos ügyességi vetélkedő során, sőt az elsősegélynyújtásban való jártasságuk is megmérettetésre került. Aki pedig inkább a szellemi sportokban jeleskedett, az a kémia és matematika feladatlapokat oldotta meg. Az eredményhirdetésre és a vidám avatásra péntek délután gyűltek össze a diákok, ahol egy képzeletbeli gólyacsőrt tartva orruk elé, elmondták a fogadalom szövegét, és ezzel „hivatalosan is” teljes jogú tagjai lettek közösségünknek.

[ tovább... ]


Felvételi infotmációk

2008.

A Szent László Katolikus Szakközépiskola a 2008/2009. tanévben a következő szakmacsoportokban hirdet felvételt.

[ tovább... ]


Magyarok Nagyasszonya

2008. október 8.

Röviddel II. János Pál pápa második lengyelországi zarándokútja előtt az egyik budapesti buszmegállóban középkorú házaspárral találkoztam, térkép volt a kezükben, s meglehetősen tanácstalanul tanulmányozták... Kérdésemre, segíthetek-e valamiben, idegenszerű kiejtéssel beszélt német nyelven adták elő tájékozódási nehézségüket. Miután elmagyaráztam nekik a helyes útirányt, a busz indulásáig maradó néhány percben beszélgetés alakult ki köztünk. Kiderült, hogy lengyelek és sietnek haza, mert lakóhelyükön, Poznanban akarnak lenni, mire a pápa odalátogat... Szóba került Czestochowa is, és egyszerre csak nekem szegezték a kérdést: -- Hol van a magyarok nemzeti kegyhelye?

[ tovább... ]


Megemlékezés az aradi vértanúkról

2008. október 6.

Október 6. a magyar nemzet gyásznapja. Aradi vértanúk összefoglaló néven őrzi a magyar nemzet emlékezete az 1848-49-es szabadságharc 13 hős katonai vezetőjét, akiket 1849. október 6-án Aradon végeztek ki.

A vértanúk:

[ tovább... ]


Cikk a kirándulásról

2008.

2008-ban ünnepeljük Hunyadi Mátyás királlyá választásának ötszázötvenedik évfordulóját. Ez alkalomból a Reneszánsz Programiroda és a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Kht. pályázatot hirdetett magyarországi oktatási intézmények, gyermekotthonok, gyermekprogramokat lebonyolító intézmények részére. A pályázat célja olyan értékes, új ismereteket nyújtó szabadidős programok szervezése, amelyek megismertetik a tanulókat Magyarország reneszánsz műemlékeivel. illetve, hogy a tanulók meghatározó múzeumi élményekkel gazdagodva találkozzanak művészeti alkotásokkal, bővítsék ismereteiket tudományos ismeretterjesztő, interaktív kiállításokon, múzeumpedagógiai foglalkozásokon szerzett élményekkel. Iskolánk két osztálya nyert a pályázaton, így a 11. D és a 11. E osztály a két osztályfőnök, Kosztya Gézáné és Szanyi Katalin vezetésével elutazott Visegrádra, ahol megtekintették a királyi palotát, Szentendrére, ahol megcsodálták Kovács Margit lélegzetelállító kerámiáit, és Esztergomba, ahol megnézték a magyar római katolikus egyház egyik központját, a csodálatos szépségű esztergomi bazilikát, annak kincstárát és altemplomát. A diákok szép élményekkel gazdagodva tértek haza az október 1. és 3. közötti kirándulásról.

[ képek... ]


Cikk a zarándoklatról

2008. szeptember 13.

2008. szeptember 13-án, szombaton zajlott az ISKOLÁK A HAZÁÉRT zarándoklat Mátraverebély-Szentkútra. A zarándoklaton részt vettek a katolikus iskolák, így a mi iskolánk is képviseltette magát Rozinka Balázs igazgató úrnak köszönhetően. A program csillagtúrával kezdődött: a helyszínre érkező csoportok a környező falvakból gyalog érkeztek meg Szentkútra, ahol a ferences atyák fogadták őket. A kegytemplomban minden zarándok imádkozhatott a kegykép előtt, majd déltől 14 óra 50 percig az iskolák műsorokkal kedveskedtek a zarándokoknak. 15 órától a ragyogó napsütésben szentmisére került sor Balás Béla kaposvári püspök úr főcelebrálásával. A szentmise után a zarándokcsoportok hazaindultak. A zarándoklat megszervezése Bajzák Erzsébet M. Eszter nővérnek és a KPSZTI munkatársainak volt köszönhető.

[ képek... ]


Kisasszony napja

2008.

Kisasszony, olykor Kisboldogasszony, Szűz Mária születésének emléknapja. Már a XI. században számontartott ünnepünk, amelynek a középkorban vigíliája és nyolcada is volt.

Mária születésének gazdag apokrif hagyományai vannak, amelyek főleg a Legenda Aurea és a Stellarium révén kódexirodalmunkba is belekerültek (Teleki-, Horváth-, Tihanyi-, Debreczeni-, Érdy-kódex).

A Teleki-kódex Anna-legendája elmondja, hogy Szent Annának elkövetkezvén az órája, a hétnek néminemű keddin szüle. Egészségben szülé az igaz Dávidnak királyi plántáját, ez világnak előtte választott leányt, az édes Szűz Máriát. Miképpen az angyaltul megtanítottak valának, mert ő vala ez világnak jövendő megvilágosojtója és asszonya és tengörnek csillaga.

Következő, Balassa-strófára szedett énekünk egyaránt idézi az Énekek énekének és a magyar rokokónak világát:

Ma született e világra
Egy ékes kisasszonyság,
Kinek kebléből bimbódzik
Fölséges nagy uraság.
Fellegek és az egek közt
Ma tartatik vigasság,
Az angyalok énekelnek,
Zengenek a muzsikák.

Szent Dávidnak sok húrját
Bár egyenként verhetném,
Szűzanyám kis pólyácskáját
Én azzal tisztelhetném,
Kissszonynak, Máriának
Versét énekelhetném,
Bölcsőcskéjét vigadozva
Örömmel rengethetném.

Bálint Sándor: Ünnepi kalendárium


Cikk Szent Pál apostolról

2008. június 29.

Szentatyánk, XVI. Benedek pápa arra kérte a híveket, hogy ebben az évben emlékezzenek meg Szent Pál apostolról, mert ebben az évben ünnepeljük születésének 2000. évfordulóját. Ez alkalomból közöljük Szent Pál apostol élettörténetét. (http://www.katolikus.hu/szentek/szent95.html)

[ tovább... ]


Tanévnyitó ünnepség

2008. augusztus

2008 augusztusának utolsó napján megtartotta iskolánk tanévnyitó ünnepségét. Az iskola tanulói és szüleik a tanári karral közösen felsorakoztak a tribün előtt és meghallgatták a Szanyi Katalin tanárnő által összeállított műsort és Rozinka Balázs igazgató úr ünnepi beszédét, majd Maga László iskolalelkész szólt a megjelentekhez. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Linzenbold József kisvárdai plébános. Szeptember 1-jén az iskola tanári kara és a diákok felekezetüknek megfelelően ünnepi szentmisén és istentiszteleten vettek részt.

[ képek... ]


Látogatók száma: 15124 | Készítette: Stoni
© 2009. www.szlki-kisvarda.hu - Minden jog fenntartva. Jogi nyilatkozat
Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox | Optimális felbontás: 1280x1024
Tesztelve: Firefox 3.x, Internet Explorer 7 és 8, Google Chrome, Safari 4