Óvoda
2021. március 3., szerda, Szent Frigyes, Szent Kornélia napja van.
Szent László Katolikus Szakközépiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda
[ Archívum ]

Múzeumi körséta

2012. február 11.

Mai világunkban nagyon kevés használati tárgyat ismernek óvodás korú gyermekeink. A népmesék ízes magyar szóhasználata, kifejezései nagyon távol állnak a gyermekek ismereteitől. Ezért útra keltünk, és a Rétközi Múzeum időszakos és állandó kiállításainak segítségével megismerkedhettünk a különböző kifejezések, eszközök nevével, használatukkal. A mesékből idézve, egy-egy tárgyat megérintve, testközelből látva még érdekesebb volt a látogatás. Az élmények már a következő meseillusztrációk készítésénél megfigyelhetőek voltak. Köszönjük Vofkori Mária és munkatársai segítségét.

[ képek... ]


Farsang

2012. február 10.

Az óvodás korú gyermekek életében az ünnep, az ünnepek várása mindig nagy lelkesedéssel telik. Így volt ez az idei farsangra készülve. A kisebbek a testvérektől hallhattak már a szokásokról, a nagyobbak már átélhették, de voltak olyan gyerekek, akik az előkészületek során kaptak kedvet a farsangra készülődéshez.

[ tovább... ]


Balázs áldás

2012. február 3.

Szent Balázs elsősorban a torok, a kikiáltók, énekesek védőszentje (keleten a VI., nyugaton a IX. századtól). Erre utal a halszálkától megmentett gyermek legendája. A gyermekhalandóság okai közt régen az élenjáró torokgyík (diftéria) ellen a katolikus és görög vallású anyák Szent Balázshoz fordultak. Balázs-napkor a templomba vitték a gyermeket, akinek a torkához a pap két keresztbe tett, vagy Y alakban hajlított és összekötött gyertyát tartott, miközben a Balázs áldás szavait mormolta.

[ tovább... ]


A hókirálynő

2012. január 6.

Ki ne emlékezne gyermekkora egyik meghatározó meséjére, a hideg, ugyanakkor gyönyörűséges Hókirálynő történetére? Talán ezért is gondolt a nagycsoport szülői munkaközössége arra, hogy ezt a mesét jó lenne, ha gyermekeik láthatnák. Majd leszervezték, hogy Nyíregyházán a Móricz Zsigmond Színházban ezt a mesét megtekintheti csoportunk.

[ képek... ][ tovább... ]


Vízkereszt

2012. január 6.

„Vízkereszt, korábban Szentkereszt a latin egyház Epiphania Domini, „az Úr megjelenése” elnevezésű, január 6-án tartott ünnepének magyar neve. A vízkereszt vigíliáján megszentelt vizet a katolikus falvakban háromkirályok vizének nevezték, és sokféle hiedelem fűződött hozzá: meghintették a ház ajtaja előtt a földet, hogy a gonosz elkerülje a házat, gyógyítottak vele, s a kútba is öntöttek e vízből. Ezen a napon volt a házszentelés, és ilyenkor írták fel a három napkeleti király nevének kezdőbetűjét az ajtóra.”

[ képek... ][ tovább... ]Látogatók száma: 19834 | Készítette: Stoni
© 2009. www.szlki-kisvarda.hu - Minden jog fenntartva. Jogi nyilatkozat
Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox | Optimális felbontás: 1280x1024
Tesztelve: Firefox 3.x, Internet Explorer 7 és 8, Google Chrome, Safari 4