Óvoda
2021. március 3., szerda, Szent Frigyes, Szent Kornélia napja van.
Szent László Katolikus Szakközépiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda
[ Archívum / 2010. ]

Betlehemes játék

2010. december 17.

Hagyományainkhoz híven a nagycsoportosok betlehemes játékával köszöntjük a karácsonyt. Az előkészületek már az Adventi díszítéssel elkezdődnek, mikor feldíszítjük óvodánkat ünnepi díszbe. Majd az ünnephez közeledve a csoportszobákat is. Minden héten egy gyertyával többet gyújtunk meg az adventi koszorún, ami jelzi az ünnep közeledtét. A kis ajándékok készítése szeretteinknek is az ünnep közeledtét jelzi. Az együtt sütött mézeskalács illata különös hangulatot kölcsönöz.

[ tovább... ]


Mikulás-várás az óvodában

2010. december 4.

Ismét itt a tél, a gyermekek kedvenc évszaka, hiszen a természet is sokat változik. Érdekes a hóesés, a hóban való játék. Az ünnepek közeledte szinte elvarázsolja a gyermekeket. Ezért már hagyomány, hogy a szülők Mikulás napján egy kellemes mesejátékkal lepi meg az óvodásokat, és a kedves vendégeket. Vannak, akik évek óta részt vesznek a mesékben, és van aki először vette a bátorságot a szerepléshez. Ebben az évben egy klasszikus magyar népmesére esett a választás, A só című mesét Deme Sándorné (Ica óvó néni) és Dudásné Popovics Angéla vitték színre, a szülők aktív részvételével. A gyermekeknek a Mikulás várása, majd érkezése nagy öröm volt. Minden gyermeket megajándékozott a jó Mikulás. A nagy meglepetést ezen kívül az első osztályosok szolgáltatták kedves műsorukkal.

[ képek... ]


A játék, öröm

2010. október 26.

Azt, hogy nagyszüleink, szüleink mivel játszottak gyermekkorukban, megtudhatjuk elmeséléseikből. Társas együttléteiket, szórakozásaikat maguk és a szokások, hagyományok alakították. Vasárnap délutánonként sétáltak, daloltak, beszélgettek, kirándultak a környéken a zöldbe, házaknál összejőve kártyáztak, társasjátékokat játszottak. A hétköznapok is megannyi lehetőséget adtak a munka mellett és közben a kellemes időtöltésre. A közös munkák (talufosztás, kukoricafosztás, szilvakapcsítás, bugakopolás, szüret, disznóölés, aratás) során alakultak és mélyültek a kapcsolatok a közösség között. A gyerekek játékai egyszerűek voltak, maguk vagy szüleik, nagyszüleik készítették őket. A mozgásos játékok (bigézés, kockázás, golyózás) ügyességüket, erejüket fejlesztették, csakúgy, mint a korán megkezdett, életkorukhoz és a családi munkamegosztáshoz alkalmazkodó munka. A játékszerek, szerepjátékaik, melyek a felnőtt világot képezték le, a közösség életét, szokásait, etikáját erősítették bennük.

[ képek... ][ tovább... ]


Vigyázz, a környezetedre!

2010. október 26.

Ebben a nevelési évben egyik fő feladatunk az óvodában a környezettudatos magatartás kialakítása. Már óvodás korban meg kell mutatnunk a gyermekeknek jó példával elől járva, hogy mit jelent a természet és az ember harmonikus kapcsolata. Lelki életünkhöz szorosan kapcsolódik a környezetünk és a teremtett világ védelme, egészségvédelmünk. A két nagycsoport, egy lelkes szülői pár szervezésének köszönhetően, a helyi hulladékgyűjtő ipari telepen tettek "üzemlátogatást". A gyermekeket a Volán buszjárattal először az autóbuszok telephelyére szállították. Czifra Béla műszaki ágazat vezető körbevezette a gyermekeket a telepen. A busz mosót az autóbusz belsejéből nézve élhették át a gyermekek. A hulladékgyűjtőben egy nagy csarnokban láthatták, hogyan válogatják szét a papírt, fóliát, vizes palackot. Egy futószalagos munkagép folyamatosan préselte, bálázta a nylon szemetet, kartont, mely további feldolgozás után, újrahasznosítva újból felhasználhatóak lesznek. Megnézhették az újrahasznosított papír hengereket, melyek óriásiak, és ezekből a számukra igen kedvelt rajzlap is készül. Köszönjük Bodnár Józsefnek és nejének, Melindának a tanulságos és szép délelőttöt.

[ képek... ]


Az állatok világnapja

2010. október 4.

Assisi Szent Ferenc, az állatok védőszentje volt. Halála napjának évfordulóján az állatok világnapját tartják. Mi az óvodás gyermekekkel is adózni próbáltunk ennek az alkalomnak. Az óvoda apraja és nagyja egy rövid kirándulásra indult Anarcsra, ahol házi- és vadon élő állatokat is megfigyelhetett. A mai világban már nincs minden udvaron kapirgáló baromfi, tejet adó boci, kis röfi, aki a moslékot szürcsöli. Ezeket az állatokat, most testközelből is láthattuk. Aztán simogattunk póni lovat, szamarat. Az őzikéket is közelről figyelgettük, és a vadkan is majdnem testközelbe került. A strucc, az emu is látható volt, hol mi figyeltük őket, hol ők minket. Igaz, az eső is eleredt, az útra készített rágcsálnivalót is érdekes helyen fogyaszthatták el a gyermekek, mert a kukorica tároló szélében ülve még finomabb volt minden. Érdekes és élményekkel teli délelőtt van mögöttünk. Köszönettel tartozunk ezért a kellemes délelőttért a "park" fenntartójának, aki szívesen fogadott bennünket.

[ képek... ]


A tűzoltóknál jártunk

2010. szeptember 29.

"Tűzoltó leszek, s katona…." minden felnőtt ismeri ezt a vers részletet. S kinek a fejében nem fordult meg gyermekkorában, hogy ilyen hivatást választ majd magának. A középsős gyermek szerepjátékának minél jobb kibontakoztatása érdekében elhatároztuk, hogy a különböző foglalkozásokat igyekszünk minél sokoldalúbban megfigyeltetni, élményekhez juttatni a gyermekeket. Szerencsére ehhez a szülők partnerek lettek. Így látogathattunk el a tűzoltókhoz. Kellemes fogadtatásban volt részünk, minden helyiséget megnézhettünk. Láthattunk a híradós szobától az ebédlőig minden helyiséget. Kipróbálhatták a tűzoltó autót, láthattuk hogyan tolják ki a létrát az autón, hol edzenek, tanulnak, pihennek, "barkácsolnak", esznek a tűzoltók. Mint a filmekben, láthattuk, hogyan csúsznak le az emeletről a "hősök". Szent Flórián szobránál csoportképet is készítettünk, ahol megbeszéltük, hogy Ő a tűzoltók védőszentje. Meglepte a gyermekeket, hogy a felnőtteknél is van naposság, amivel mi most ismerkedünk. Érdekes, és élményekben gazdag délelőttöt tölthettünk el.
Köszönjük szépen!

[ képek... ]


Mária

2010. szeptember 8.

„Jó szivvel látod, Mária,
Ha kér és hív a föld fia,
Alázattal megkérlelünk,
Hogy állandóan légy velünk!”

Szűz Mária minden évben megünnepeljük a csoportokban születésnapját, névnapját. Égi édesanyánkhoz imádkozunk ezen a napon. A középső és nagycsoportos gyermekek ellátogatnak a Római Katolikus templom kertjében található Szűz Mária szoborhoz, ahová virágot visznek Mária tiszteletére.


Szeretettel és tisztelettel köszöntünk minden látogatót a 2010/2011-es nevelési évben

2010. szeptember 1.

„Ősz szele zümmög,
Aluszik a nyár már,
Aluhatnál, falevél,
Hogyha leszállnál.

Aluhatsz falevél,
Betakar a tél,
Reggel a kacagás
Az egekig ér.
(Szilágyi Domokos)”

A mi kis Óvodánk gyermekzsivajtól hangos ismét. Még az ismerkedés, a nyári élmények mesélésének időszakát éljük. Ebben az évben két nagycsoporttal, egy-egy középső és kiscsoporttal kezdjük a nevelési évet. Középső csoporttól szeptember közepétől felekezet szerint heti fél órában hittan foglalkozást tartanak a hitoktatók. A hagyományokhoz híven, októbertől indulnak be szolgáltatásaink: nagycsoportban az angol, zene-ovi, úszás.

Hetente minden csoport részt vesz sószobai foglalkozásokon is.
Köszöntjük az édesanyákat

2010. május 10.

Egy kis verset súgott nekem
A szerető szívecském,
Megtanultam s el is mondom
Édesanyák ünnepén.
Reggel imám azzal kezdem,
Este azzal végzem,
Az én édes jó anyámat
Áldd meg s tartsd meg Isten.


Május első vasárnapján minden ember felköszönti azt az embert, aki őt a világra hozta,akinek az életét köszönheti. Óvodánkban az anyák napja fontos esemény, hiszen az égi édesanyánkat is köszöntjük.
Minden csoport más-más napon szervezi kis megemlékező műsorát, amikor az édesanyák mellett a nagyszülőket is köszöntjük, valamint az édesapákat is. Az ajándékot minden gyermek maga készíti el.

„Ha anya vagy, sohasem maradsz igazán egyedül a gondolataidban. Egy anya mindig kétszer gondolkodik: egyszer önmagáért, másodszor a gyermekéért.” Sophia Loren


Eredmények a városi mese-, versmondó és rajzversenyről

2010. május 10.

Az óvodánkba járó nagycsoportosok minden évben részt vesznek a városunk Vári Emil Társulási Általános Iskola Várday István tagintézményében szervezett városi mese-,versmondó és rajzversenyen, ahová minden kategóriába óvodánként 3-3 gyermeket várnak. Minden nagycsoportosunk egyenlő esélyekkel indulhat ezen a versenyen, hiszen házi verseny alapján választjuk ki az indulókat. A városi versenyen a következő eredmények születtek:

Vers: I. Vörösházi Júlia, III. Szabó Richárd
Emléklap: Hegyes Gréta
Mese: I. Janecskó Lilla
Emléklap: Dolhai Vince
Vári Nagy Lajos
Rajz: I. Szántó Viktor, II. Orosz Lilla
Emléklap: Tóth Dorka
Gratulálunk a versenyen résztvevőknek, a felkészítő pedagógusoknak, és a segítséget nyújtó szülőknek.


Kirándulás

2010. május 10.

Kirándulás pályázat segítségével

Ebben az évben először pályázat útján vettünk részt kiránduláson. Minden korcsoport külön indult felfedező útra.

A kiscsoportosok Sóstón, a Múzeumfaluban vettek részt egy érdekes foglalkozáson, melynek témája: A mindennapi kenyerünk. Megismerkedhettek a kenyérsütéshez szükséges eszközökkel. Megnézhették a dagasztás menetét. Míg a kenyerünk megkelt, sétát tettünk a malomhoz, mesét hallgattunk, régi diákat nézegettünk. Mire jól elfáradtunk, megsült a kenyerünk, amit a szülőkkel együtt fogyasztottunk el. A délután nagy részét a Vadasparkban töltöttük, majd a főiskola Botanikus kertjébe is ellátogattunk. A nap végén még játszóterezésre is volt időnk. Kellemes napot töltöttünk együtt a szülőkkel. Ez a nap az ismerkedésre is alkalmas volt.

[ képek... ][ tovább... ]


Rajzpályázat

2010. február 8.

A Szent László Katolikus Óvoda nevelőtestülete rajzpályázatot hirdet nagycsoportos óvodások részére:

„SZENT LÁSZLÓ PÉNZE” címmel.

A pályamunkák beküldési határideje: 2010. február 25.

A felkészülés megkönnyítéséhez a [képek...] linkre kattintva letölthettek képeket és történeteket.

[ képek... ]


Advent

2009. december 4.

Uram, lángod világítsa utamat sötét
Időkben,
Míg Jézus eljövetelére várok.

Lángod melegítse lelkem hideg időkben,
Míg Jézus eljövetelére várok.

Lángod vidítsa szívemet a szomorú időkben,
Míg Jézus eljövetelére várok.

Uram, legyél láng, szikrázz és dalolj a
Csendes időkben, ha ülök és Jézus
Eljövetelére várok.

Uram,
Legyen velem Jézus most és mindörökké:
Ő legyen fényem és üdvözítőm.


Már évek óta hagyomány óvodánkban, hogy Advent első vasárnapját megelőzően ünnepi díszbe öltöztetjük óvodánkat. Ehhez a munkához a szülők segítségét szoktuk kérni. Míg a gyermekek a délutáni pihenőt töltik, a szülők feldíszítik a közös helységeket, és együtt örülnek a csodálkozó tekintetekkel ébresztő után. A csoportszobát minden csoport maga díszíti a gyermekekkel közösen, együtt készül az adventi koszorú, melyen a gyertyákat pénteki napokon gyújtjuk meg. Ez a négy hét a várakozás időszaka, egy kicsit a befelé fordulásé, hogy méltóan várjuk Jézus születését.


Fodrászszalonban

2009. december 4.

Az éves feladataink között célul tűztük ki, hogy a régen oly jó helyet betöltő szerepjátékoknak visszaadjuk a hangsúlyt az óvodai életben. Ezért is látogattak el a középsősök egy közeli fodrászszalonba, ahol a készséges fodrász néni beavatta a gyermekeket mesterségének rejtelmeibe. Aki szerette volna, annak rögtönzött frizurát is készített. A pozitív visszacsatolás is megtörtént, mert ebben a csoportban kedvenc tevékenység lett egymás fésülgetése. Reméljük, találunk még alkalmat arra, hogy a környezetünkben más foglalkozásokkal is megismertethessük gyermekeinket.

[ képek... ]


Termésáldás óvodánkban

2009. december 4.

Minden évszaknak megvan a maga szépsége, varázsa. Így van ez az ősszel is. A gyermekek számára azért is érdekes ez az évszak, mert a legtöbb színnel ilyenkor találkozhatnak. A gyűjtőmunkában aktívan részt vettek mind a gyermekek, mind a szülők. Minden korcsoport a fejlettségéhez mérten vette ki a részét az óvoda szép és kellemes hangulatúvá tételéből. A nagycsoportosok termésbábokat készítettek, melyből kiállítást is szerveztek az aulában. Megismerkedhettek az ilyenkor termő gyümölcsökkel, termésekkel. Szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a környezetünkben megcsodálhatták az ősz természeti szépségét- a fák sokszínű levelét, a lombhullatást, az őszi munkálatokat. Azt is tudják, hogy mindezt a Jó Isten segítő kezének köszönhetjük. Ezért is volt felemelő, mikor a „Léleknyitogató” foglalkozások egyikén László atya megáldotta az összegyűjtött terméseket.

[ képek... ]


Családi nap a Szent Lászlóban

2009. szeptember 30.

Szeptember 26-án szombaton családi napra gyülekeztek a Szent László Általános Iskola és Óvoda gyermekei és szüleik az iskola sportpályáján. Máté Csaba atya nagycsaládos szülőként vetette fel az ötletet, hogy egy-egy alkalomra össze lehetne hozni a családokat, ahol a gyerekek változatos programokon vehetnek részt, a szülők pedig kötetlenül beszélgethetnek.

[ képek... ][ tovább... ]


Emlékezzünk égi Édesanyánkra

2009. szeptember 29.

Szeptember 8. Kisasszony napja
Szűz Mária születésének emléknapja. Hajnali szép csillag, Napbaöltözött Asszony elnevezést is ismerünk.

Szeptember 12. Mária nevenapja
Az óvodánkba járó gyermekekkel ezen a napon elsétálunk a Mária szoborhoz, virágot visznek gyermekeink, és együtt imádkozunk.

Szeptember 15. Hétfájdalmú Szűzanya ünnepe
Az egyház a fájdalmas Szűzanyára emlékezik ezen a napon. Mi is gyertyát gyújtunk, és együtt imádkozunk.

[ képek... ]


Útra kelt a nyár

2009. szeptember 29.

A szeptembert nyárutónak és őszelőnek is szokták mondani. A természet még nyári díszeiben pompázik, de már elindult a biológiai változás a növényeknél, állatoknál. Gyermekeink nagyon aktívak ebben az időszakban a gyűjtőmunka területén, hiszen rengetek „kinccsel” érkeznek nap, mint nap az óvodába.

[ tovább... ]


MEGHÍVÓ

2009. szeptember 26.

Az óvoda Szülői közössége szeretettel vár minden családot, kicsiket és nagyokat 2009. szeptember 26-án az óvoda mögötti sportpályára Őszköszöntő családi napra.

A programban szerepel tűzoltó bemutató, bűvészműsor, sétakocsikázás, arcfestés, lufihajtogatás, kézműves foglalkozások. Ebédre bográcsban slambucot készítenek.


Sóbarlang készült a Szent László Óvodában

2009. augusztus 3.

Július 30-án a Szent László Katolikus Szakközépiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda, valamint a szülői munkaközösség vezetői, és a készítő képviselője, Dr. Szim Katalin jelenlétében megtekintették az óvodában elkészített Dr. Vincent rendszerű sóbarlangot. (Bővebben: www.sobarlang.hu) Az előkészítő munkálatokat az iskola munkatársai végezték el igen magas színvonalon, míg a szoba berendezését a kivitelező cég alakította ki - mesélt az előzményekről Rozinka Balázs igazgató és Szokolay Judit óvodavezető.

[ képek... ][ tovább... ]


Látogatók száma: 19807 | Készítette: Stoni
© 2009. www.szlki-kisvarda.hu - Minden jog fenntartva. Jogi nyilatkozat
Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox | Optimális felbontás: 1280x1024
Tesztelve: Firefox 3.x, Internet Explorer 7 és 8, Google Chrome, Safari 4