Általános iskola
2020. november 30., hétfõ, Szent András apostol, Andrea, Andor napja van.
Szent László Katolikus Szakközépiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda
[ Archívum (2010-2011 tanév) ]

Család, légy az, ami vagy!

2011. május 28.

A kisvárdai római katolikus egyházközség Családi napjához kapcsolódóan tanítóink aktívan vettek részt a kézműves foglalkozás előkészítésében, és megvalósításában. Sok munkadarab talált gazdára a nap során, melyet szorgos kezek készítettek el. Meghívott vendégünk, Dr. Nagy Éva gyermekorvos közvetlen hangvételű előadását megannyi kérdés követte, amire a doktornő szívesen válaszolt. A sok-sok program és a finom ebéd feledhetetlenné tette minden résztvevő számára ezt a családi programot is, ahol újra együtt lehettünk!

[ képek... ]


Erdei iskola

2011. május 25-26.

Május 25-26-án a Szent László Katolikus Általános Iskola tanulói egy sikeres pályázatnak köszönhetően erdei iskolai programon vettek részt, Nyíregyháza-Sóstón. A rendkívül színes és érdekes programok kavalkádja óriási élményhez juttatta a gyermekeket. Első napunk a Múzeumfaluban zajlott, ahol a népi építészet és a régmúlt hagyományaival ismerkedtünk meg. Következő nap pedig az Állatparkban tettünk tanulmányi kitekintést a Kárpát-medence és Afrika élővilágára. Rácsodálkoztunk mindannyian a teremtett világ szépségére. Meséljenek a képek!

[ képek... ]


Május, május szép virág dús

2011. május 20.

Május 20-án iskolánk Diáknapi programjain vettünk részt. A vidámságot és a kellemes sétakocsikázást, valamint fagylaltozást megelőzte a házi rendezésű matematika verseny. Tanulóink nagyon készültek erre a megmérettetésre, hiszen motiválóan hatott rájuk az a tény, hogy a „nagyokkal” együtt írhatták a versenyfeladatokat. Az oldott hangulatban lezajlott versenyen szép eredmények születtek, amire felkészítő tanítóik méltán lehetnek büszkék.

[ tovább... ]


Anyák napja – Az édesanyák megáldása

2011. május 1.

Ebben az évben csodálatosan szép napra került a naptárakban az édesanyák ünnepe! Alig köszöntött be a tavasz ezer színével, friss illatával, a ragyogó nap enyhe melegével, máris elérkezett május első vasárnapja. A Szent László Katolikus Általános Iskola tanulói kedves műsorukkal könnyeket csaltak szüleik, tanítóik és a hívek szemébe.

[ képek... ][ tovább... ]


Tavaszi zsongás

2011. április 3.

A Szent László Katolikus Általános Iskolában a tavaszi hónapok felpezsdítették a mindennapokat. Számtalan rendezvényen és versenyen vettek részt tanulóink. Márciusban a Soma-gálán Máté Gergely és Tóth Dorka 1.a osztályos tanulóink képviselték iskolánkat. Még ebben a hónapban a 2.a osztályból 5 tanuló vett részt a Vértesi Géza Megyei matematika versenyen, ahol Molnár Máté a rangos 3. helyet szerezte meg.(Felkészítő tanára: Takácsné Makrai Éva)

[ tovább... ]


Családok a Család évében

2011. április 3.

Egyházközségünk és a Szent László Katolikus Általános Iskola közös hagyományait ápolva Linzenbold József atya találkozóra invitálta a kisiskolások családjait. A kertekben már bontogatta szirmait a tavasz, a gyermekek munkáiban pedig szárnyait a kedves kis katica, amit szorgos kezek dédelgettek. A munkálkodás után hitoktatójuk és a tanító nénik segítségével kezdetét vette a szüleik számára készített meglepetés is: imával és énekkel készülődtünk.

[ képek... ][ tovább... ]


Hamvazószerda

2011. március 9.

A Szent László Katolikus Általános Iskola kisdiákjai hamvazószerdán Linzenbold József plébános atyával elevenítették fel mindazt, amit a nagyböjt első napja jelent mindannyiunk számára. A gyermekek nagyon várták a találkozást, mert versekkel és énekekkel készültek.
A hamvazás személy szerint szól a hívőnek. Ilyenkor a katolikus templomokban a pap keresztet rajzol a hívő homlokára a szentelt hamuval, mely az előző évi virágvasárnap barkáinak hamva. Közben az alábbi mondattal földi életünk kezdetére és végére figyelmeztet: "Ember, emlékezz rá, hogy porból vagy és porrá leszel."

[ képek... ]


Bál, bál, maszkabál…

2011. február 25.

Csodálatos lehetőség, hogy idén már önállóan mutatkozhatott be általános iskolánk, ami még csupán akkora, mint egy növekedésben lévő magocska a téli hó alatt, ám a tavasz közeledtével már mégis számolni kell vele. A közösségformálás-közösségépítés fontosságát e tanévben iskolánk családias arculatán túl az együtt megélt élmények utáni igény is indokolja. Ehhez azonban nyitottnak is kell lennünk! Mert mire is vágyunk? Tartozni egy olyan közösséghez, ahol meghatározó a kölcsönös szeretet, ami a kölcsönös bizalom helye, ahol önmagam lehetek, és ahol megoszthatom társaimmal gyengeségeimet.

[ képek... ][ tovább... ]


Balázs-áldás

2011. február 3.

Tanulóink nagy várakozással készültek Szent Balázs püspök ünnepére. Az előkészületek során felelevenítették tanítóikkal és hitoktatóikkal a püspök életét, csodatetteit. Elmesélték korábbi élményeiket, melyeket megtapasztaltak szüleikkel a keresztény közösségekben. Bancsi Zoltán atya kedves köszöntője után az óvodások és az iskolások közös elmélkedéssel és kedves énekekkel várták a pillanatot, amikor egymás után járulhattak az oltár elé, ahol a stóla megérintésével az atya az égő gyertyák fényében megáldotta őket, majd a felnőttek is részesültek a torokáldásban. Mélyen megérintette gyermekeink lelkét a szertartás, melyet kifejezően megjelenítettek az iskolába visszatérve csodaszép rajzaikon is.

[ képek... ]


Karácsony a hittanosokkal

2010. december 25.

Még alig kezdődött el a téli szünidő, még szinte éreztük a karácsonyfa kellemes illatát, még szinte ki sem próbálhattuk igazából az ajándékainkat, máris indultunk, hogy hagyományainkhoz hűen az általános iskolások a hittanosokkal együtt ünnepelhessék Jézus születését a római katolikus templomban. Milyen csodálatos, hogy a régi szokások ragyogóan új, szent tevékenységekké válnak, ha szeretettel közvetítjük! Meghitt, csodaváró hangulatban emlékeztünk arra az időre, amikor "az ősi jóslat beteljesült."

[ képek... ]


IV. Egyházmegyei Szavalóverseny

2010. december 4.

A Mikulásvárás ünnepi pillanatait éltük már, amikor a Szent László Katolikus Általános Iskola 2. osztályosai az Egyházmegyei Szavalóversenyre indultak Nyíregyházára. Izgatottan készültek tanulóink erre a szép megmérettetésre, hiszen jelentős számú résztvevő előtt bizonyíthatták a versek iránti szeretetüket. Egyházmegyénk Lelkipásztori Intézetének kápolnájában kisdiákjaink bátran álltak a zsűri és a népes hallgatóság elé. Az eredményhirdetésig Bancsi Zoltán atyával és Takácsné Makrai Éva tanító nénivel felfedeztük a Mikulás házát is.
Nagyon vártuk mindannyian a délutánt! A templomban aztán megilletődve figyeltük az eredményeket:

  • Petranics Vanda arany,
  • Papp Lóránt ezüst,
  • Kerezsi Ádám bronz, valamint
  • Kropkó Bence bronz fokozatot értek el.
Hamarosan még a Mikulás is meglátogatta a gyerekeket nem kis derültséget okozva a segítő manók tréfájának köszönhetően. Ugyanis báránykák és csibék lapultak a jó Öreg zsákjában…

[ képek... ]


Nálunk is járt a Mikulás!

2010. december 3.

Bizony, a gyerekek nem kis örömére! December 3-án délután, izgalmas várakozás után hozzánk is megérkezett a Mikulás! A meglepetés, a csodálat, és a varázs töltötte meg az iskolát.
Először halkan, majd egyre hangosabban és közelebbről felhangzott a csengettyűszó, majd kopogás hallatszott az ajtón. Mély hang jelezte, Valaki megérkezett. Hosszú fehérszakállú, jóságos arcú, barátságos tekintetű Mikulás lépett be az ajtón. A gyerekek tisztelettel, kíváncsian követték minden egyes mozdulatát. Miután kissé megpihent, az első és másodikos tanulók Mikulásváró műsorral kedveskedtek neki. Majd egyenként szólította őket, hogy megkapják megérdemelt ajándékaikat. Mindenkinek tudta a csínjait, huncutságait és a jó cselekedeteit. Volt, aki pironkodva ígérte meg, ezután igyekszik, volt, aki a Mikulás fülébe súgta a feleletet. Volt olyan is, aki kissé megszeppent. De mindannyian örültek a csomagoknak, amik mindenféle jót rejtegettek - diót, mogyorót, kis csokit, apró játékokat. Rozinka Balázs igazgató bácsitól az általános iskola fényképezőgépet kapott a gyermekek nagy-nagy örömére. Mégis a legszebb ajándék az volt, hogy a közös várakozás, éneklés, az öröm áhítattal töltötte meg a kicsi szíveket.
A gyerekek megtelve a csodával, hálásan integetve köszöntek el a Fehér Szakállútól.
Kedves Mikulás, várunk jövőre is sok szeretettel!

[ képek... ]


Adventi gyertyagyújtás

2010. november 28.

„Oly jó Istenre csendben várni,
gyermekként, boldog önfeledten;
nagy műve rejtett s titok úgy is,
amit cselekszik keze csendben.”


kepA lassan kialakuló szép hagyománynak megfelelően, a Szent László Katolikus Általános Iskola tanulói versekkel és énekkel készültek arra az ünnepélyes pillanatra, amikor meggyújtották az első gyertyát az adventi koszorún, a szentmisén. A hívek szeretete vette körül az izgatott kis szereplőket, akik lelkesen készültek a mai napra. Linzenbold József atya szentbeszédében Noét, és mély hitét állította elénk példaként. Mi pedig templomunk hajójában picit meghatottan gondoltunk arra a párhuzamra, ahogyan az egyházközség Noéhoz hasonlóan védi és óvja gyermekeinket. Talán sikerül egyre közelebb kerülnünk egymáshoz, hiszen csak így tudjuk meghallgatni egymást, és megérezni, hogy fontosak vagyunk mindnyájan ebben a közösségben is, ahol a tiszta szeretet a lelkünkben is fellobbanthatja advent fényét. Készülődjünk! Készüljünk a várakozás felülmúlhatatlan szép pillanataival!


Mi így készülünk...

2010. november 26.

„Négy hét van még karácsonyig,
S várjuk már az ünnepet,
Szép négygyertyás koszorúval
Köszöntjük az Adventet.”

Hát újra elérkezett a csodálatos készülődés ideje! Újra együtt lehettünk: élő hitben, az élő egyházközségünkben! Szívet melengető, igazi szép élményben volt része kicsinek és nagynak, mert együtt munkálkodtunk.
A Szent László Katolikus Általános Iskola alsósai tanítóikkal, hitoktatójukkal és Bancsi Zoltán atyával meghitten készítették angyalkáikat. Próbára tették türelmüket, és minden ügyességüket, hogy emlékezzenek majd arra, hogy számukra az advent türelemről, odafigyelésről, "angyalkodásról" szól otthon és az iskolában is.
A szülők és nagyszülők Linzenbold József atyával kötötték az adventi koszorúkat, és közösen elmélkedtek a várakozás felelősségéről és megannyi öröméről. Az estét a gyermekek éneke és versei tették feledhetetlenül meghatóvá.

[ képek... ]


Bemutató tanítás, Matematika 2. osztály

2010. november 25.

A Szent László Katolikus Szakközépiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda a MOZAIK Kiadóval közösen szervezett a 2. osztályban matematikából bemutató tanítást. A 24 tanító nénit Kerezsi Béla, iskolánk igazgató helyettese köszöntötte, és mesélte el találkozását feledhetetlen tanító nénijével.

[ képek... ][ tovább... ]


Tanítók Játékos Találkozója

2010. november 16.

A Szent László Katolikus Szakközépiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda a MOZAIK Kiadóval közösen hívta és várta azokat a játékos kedvű alsó tagozatban matematikát tanító kollégákat, akik még nem feledték el az önfeledt játék örömét.
Rozinka Balázs igazgató úr köszöntője után, Pölös Annamária játékba vitt minden résztvevőt. Kipróbálhattuk, milyen is az, amikor játszva tanulhat a gyermek. Megízlelhettük: milyen sokfelé kell figyelni, sőt koncentrálni egy-egy játék során. Kóstolgattak bennünket a sokszínű játékok, mi pedig próbára tettük játékos kedvünket. Tettük mindezt természetesen azért, hogy a matematika órákat még inkább meg tudjuk élénkíteni. Nehogy a "rettegett" órák közé csússzon - még véletlenül sem - az általunk szívesen tanított (amúgy nekünk legszebb) tantárgy!
Hepp János a Mozaik Kiadó referense őszinte örömmel nyugtázta, hogy a tanítók milyen játékosak, mennyire érdeklődők. 52-en voltunk, mint egy jókedvű, vidám csapat. A finoman illatozó pogácsa és tea mellett jó volt találkozni a kollégákkal! Köszönjük, hogy együtt lehettünk!

[ képek... ]


Barangolás Szent Gellért ünnepén

2010. szeptember 24.

Szent Gellért püspököt a katolikus iskolák védőszentjeként tiszteljük. Hagyományt teremtve a Szent László Katolikus Általános Iskola osztályai ezen a kellemes őszi reggelen felkerekedtek hát, és kirándulni indultak.

[ képek... ][ tovább... ]


Veni Sancte

2010. szeptember 12.

A mai vasárnap hívek és hittanosok, kicsik és nagyok együtt hívtuk a Szentlelket, hogy erősítsen meg mindnyájunkat abban a hitben, amit a keresztség szentségében kaptunk. Mindig felemelő érzés látni, amikor az egyházközség kisdiákjai táskájukat, tanszereiket az oltár elé helyezik, a kutató pillantásokat figyelni, miközben az atya megáldja a kicsinyeket és szüleiket.

[ képek... ][ tovább... ]


Tanévnyitó ünnepély

2010. augusztus 31.

2010. augusztus 31-én újra rendhagyó tanévnyitó ünnepélyen vehettek részt a kedves meghívott vendégek, a szülők, a diákok, és tanáraik.
Bosák Nándor püspök atya, Safko Ignácia OSU házfőnöknő, Matkovics Mária Emerica tartományfőnöknő megtisztelték jelenlétükkel rendezvényünket.
Idén 27  elsős kisdiák kezdi el tanulmányait intézményünkben.

[ képek... ][ tovább... ]


Kedves Tanulóink!

2010. augusztus 23.

Értesítünk benneteket, hogy a 2010-2011-es tanév ünnepélyes tanévnyitója 2010. augusztus 31-én (kedden) 15.00 órakor lesz. A tanévnyitó ünnepély keretében kerül sor az iskola udvarán Győrfi Sándor szobrász- és éremművész „Az orsolyita tanító” domborművének felavatására. A domborművet Bosák Nándor püspök úr áldja meg és avatja fel.Látogatók száma: 2582 | Készítette: Stoni
© 2009. www.szlki-kisvarda.hu - Minden jog fenntartva. Jogi nyilatkozat
Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox | Optimális felbontás: 1280x1024
Tesztelve: Firefox 3.x, Internet Explorer 7 és 8, Google Chrome, Safari 4